Elomietteitä

Viimeinkin koittaneiden kesähelteiden vasta ollessa aluillaan kokoonnuimme jälleen pohtimaan hankkeen käynnistämistä toden teolla. Elokuun asialistalla oli vanhemmille tiedottaminen, ensimmäisten viikkojen ohjelma sekä ensimmäisen tiimitehtävän suunnittelu ja briefaus.

IMG_0104

Tiedottamisessa pidimme tärkeänä asetelman avoimuutta. Olemme määritelleet pedagogiset linjaukset kuten arvioinnin periaatteet, yhteiset toimintaperiaatteet ja ohjaamisen rakenteet. Näistä luvassa seuraavissa postauksissa lisää. Prosessi sinänsä on avoin, mikä lisää tiedottamisen haasteita. Emme varmasti tiedä mitä tuleman pitää, mikä toisaalta on aidon uudistamisen merkki. Totesimme jälleen kerran, että hyvä tiimi lisää varmuutta edetä kohti uutta ja erilaista. Keskustelu yhdessä kollegoiden kanssa on kaiken alku ja juuri.

Olemme suunnitelleet vuoden kulun teemoittain valmiiksi. Lisäsimme ”isoon kuvaan” ohjauskeskustelut tiimeittäin. Jokainen opettaja ei keskustele erikseen jokaisen tiimin kanssa, vaan jaamme tiimit yksittäisille opettajille. Ohjausprosessi keskittyy oppimisen ohjaamiseen ja ainekohtaisia nyansseja voi aina säätää konsultoiden ja keskustellen. Ohjauskeskustelujen merkitys nähtiin erittäin tärkeänä. Lopullisesta arviointiprosessista lisää myöhemmin.

Teimme suunnitelman ensimmäiselle harjoitusprojektille, jossa harjoitellaan tiimissä tarvittavia metataitoja, kuten keskustelua, päätöksentekoa, aikataulun hallintaa sekä palautteen antamista ja hyödyntämistä. Projektin nimi on ”Meidän tiimi”. Sisältöinä tiimin osaamiskartan luominen, vahvuuksien etsiminen, tavoitteiden laatiminen ja toiveiden kartoittaminen. Projektin lopullinen muoto on vapaavalintainen, mutta resurssit on osattava arvioida aikataulun puitteissa. Esitykset puretaan tilanteessa, joka on harjoitus myös opettajatiimille!

Parin viikon (n. 10h) mittaisesta harjoituksesta jatketaan ensimmäiseen varsinaiseen projektiin, joka kestää syyslomaan saakka. Projektien lomassa oppilailla on erilaisia kokonaisuuksia muissa oppiaineissa ja kuudennen luokkien oppilailla esimerkiksi matematiikka etenee omana kokonaisuutenaan yksilöllisen oppimisen periaatteita noudattaen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tiimi harjoittelee

Luomme vielä videobriefin ensimmäiseen projektiin, joten huomenna luvassa kuvauksia. Ryhdymme myös jakamaan oppilaita tiimeihin sekä luomme prosessikaavion projektin käynnistämisestä ja etenemisestä, joka toimii jatkossa työvälineenä vuoden tulevissa projekteissa.

Iloista töihin paluuta kaikille!

#MOI-tiimi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s